Churchills favorit…

Churchills favorit…

postat i Nyheter | 1

…och det bästa på nyår!

Pol Roger

Följ med till champagnehuset Pol Roger – ett av världens mest älskade champagnehus. Husets historia tar sin början i den lilla byn Ay, utanför Epernay. På julafton 1831 föder Julie sonen Paul tillsammans med sin make Pierre Charles Jean-Baptiste Roger, som var advokat och notarie i Ay. När faderns hälsa börjar
vackla och han inte kan arbeta längre ordnar det så att unge Pol, blott 17 år gammal får ge sig in i champagnevärlden. Både faderns och moderns familj ägde en del vingårdar och faderns klienter hade för det mesta varit involverade i champagnehandeln, så steget var ganska naturligt.

Unge Pol Roger hade efter 6 månader sålt 3 769 fl askor och 825 halvflaskor. Utvecklingen gick raskt och efter två år, 1851, gick flyttlasset till nya lokaler. Framförallt byggde Pol tillsammans med sin importör upp den engelska marknaden, där man var mycket förtjusta i den torrare, stiligare och renare champagnen.

En stark supporter var Winston Churchill, som träff at Odette Pol Roger på en middag i Paris och etablerat en vänskap som skulle vara livet ut. Winston Churchill döpte sin galopphäst till Pol Roger och sa rent ut att Pol Rogers kontor på Rue de Champagne var ”the most drinkable address in the world”. Churchill var omåttligt förtjust i 1928 Pol Roger och stora delar av årgången sparades i källarna för hans behov. Flera år efter Churchills död valde Pol Roger att hedra honom med sin prestigecuvée Sir Winston Churchill. Årgången var 1975 och släpptes på marknaden 1984.

Champagnehuset står mycket starka inför framtiden och idag har man en årlig produktion på cirka två miljoner fl askor. Pol Rogers stil kännetecknas av renhet, elegans och fi ness. Vinerna har en kraft och en energi som få, men de är aldrig stabbiga. Istället har de en överväldigande fräschör och smakrikedom, med en finessrik och elegant smak som dröjer sig kvar länge i gommen.
polroger

polroger3

One Response

  1. Kaydence
    | Svara

    I am so sorry about your loss. What a beautiful tribute to your friend. My heart goes out to you. Wow. What a beauty. Your husband is right about those angels. You don't–you woa-93#;t-&wnlk alone.

Leave a Reply